tisdag 16 september 2008

IE8 gör webbläsardjungeln ännu tätare

Konkurrens är bra, men det gör inte livet lättare för en webbutvecklare. Genom åren har vi lärt oss hata eller älska ett begrepp som quirks mode (beroende på var du kommer ifrån) och ibland känt oss duktiga när vi lyckats validera våra XHTML-dokument.

Nu tätnar webbläsardjungeln med bland annat Chrome från Google och IE8 från Microsoft. Om alla webbläsare skulle använda webkit eller gecko vore det lättare att skapa webbsidor som ser likadana ut, oavsett webbläsare, oavsett plattform och kanske till och med oavsett version. En självklar utopi och kanske inte ens eftersträvansvärt. Fast vilken dröm.

Innan varje ärende i vår JIRA får markeras klar, måste en test göras i en rad olika webbläsare. Detta arbete tar mer och mer tid. Tänk dig att behöva köra igenom ett testfall om och om igen för, IE6, IE7, FF2, FF3, Safari och Opera. Tänk dig nu att behöva göra detta även för Chrome och IE8. Detta är tyvärr en verklighet att acceptera och hantera.

För att ytterligare krångla till det har man i den senaste betan av IE8 infört Compatibility View, som gör att IE8 eller till och med användaren kan välja att låta IE8 bete sig som IE7. Visserligen litet bättre än betaettans Emulate IE7-knapp, men vad fasen? Kan vi inte lämna alla gamla IE-versioner bakom oss någon gång?

För att ge webbutvecklare en möjlighet att påverka vad som sker i IE8 har man dessutom infört speciella metataggar att lägga till i webbsidorna. För betaettan var det för att få sidan att renderas i "standards mode" och för betatvåan för att inte visa Compatibility View-knappen.

(bilden hämtad från IEBlog)

När man strävar efter en tillvaro där man kan skapa webbplatser utan att behöva tänka på vilken webbläsare de visas med, känns detta återigen som ett steg i helt fel riktning.

Suck!

1 kommentar:

Anonym sa...

Lägg också till att det ställs helt andra krav på dagens webbplatser. Speciellt om det är en 'myndighets'-sajt eller en sajt som besöks av en bred publik.

Den skall vara:
* Navigerbar med knappar
* Ha enkla flöden och dialoger
* Tydliga kontraster mellan färger

... med mera.

Alltså fungera för personer med nedsatt syn, dyslektiker eller personer med andra 'utmaningar'.

Dessa krav är oftast svårförenliga med dynamiska webbar med asynkrona inslag som man vill ha för att få en mer desktoplik känsla.

För att inte snacka om alla mobila enheter som också skall övervägas.

För 10 år sedan räckte det med ett någorlunda estetiskt utseende och en rullgardinsmeny för att man skulle tilldelas guldmusen.

Den tiden är tack och lov förbi.